Portorož

Portorož

Portorož in njegov razvoj

V okolici mesta so bile od nekdaj soline. Benediktinci so kmalu odkrili zdravilne učinke morske vode, soli in blata in pričeli zdraviti različne bolezni. Glas o njihovih uspehih se je ponesel širom po evropi in tako so že v začetku 19. stoletja v mestu nastajali prvi hoteli, ki so omogočili nastanitev vse več gostov. V naslednjih 100 letih je mesto doživelo izjemen razvoj in še pred 1. svetovno vojno dobilo veliki casino, vse več hotelov in največji hotel vzhodne obale Jadranskega morja – Grand hotel Palace. Veliki Palace je pred kratkim doživel celovito prenovo in je danes zopet eden najeminentnejših hotelov širše regije nasploh.

Portorož - Hotel Palace

Razvoj Portoroža se je v času obeh svetovnih vojn ustavil, po letu 1960 pa doživel ponoven razvoj in ureditev obalnega dela mesta in njegovega zaledja. Danes skozi mesto teče slikovita promenada, ki obiskovalcem z množico trgovinic, restavracij in barov nudi obilo zabave in dobrega počutja. Kulinarična ponudba je pestra, pri čemer izstopajo morske specialitete in dobra ponudba vrhunskih domačih vin.

Urejena in prenovljena plaža s pomoli, je s kopalci polno zasedena v vročih poletnih dneh, sicer pa je prijetno sprehajališče tekom celega leta. Tik ob mestu je priljubljeni kamp Lucija in marina s privezi tudi za nekatere večje čolne in jahte, takoj izven mesta pa turistično in športno letališče.

Slikovito pot proti bližnjemu Piranu dopolnjuje hotelski kompleks v Bernardinu, kjer je izjemno obiskani moderni kongresni center visokega ranga. Kongresne zmogljivosti so na razpolago tudi v Portorožu, kar še dodatno dopolnjuje turistično ponudbo. Portorož v več manjših dvoranah organizira številne kulturne prireditve. Vsako leto je na pustno nedeljo osrednji dogodek v mestu Pustni festival, ki mu sledi velikonočni koncert posvečen Tartiniju, v času prvomajskih praznikov pa še sejem rož. Poletno dogajanje je še bolj pesto, ko se med drugim v mestu ali okolici odvijajo Piranski glasbeni večeri, Portoroški festival melodij morja in sonca ter Primorski poletni festival. Jeseni v mestu organizirajo še Oglaševalski festival nove Evrope Zlati boben, na novega leta dan pa v zgodnji večernih urah običajno še veliki ognjemet iz portoroških pomolov na glavni plaži.

Čeprav se lahko v Portorožu zabavamo cel dan in noč, pa gostom počitniške dneve prijetno poživijo še obisk bližnjega Pirana, čudovitega mediteranskega mesteca z izjemno bogato zgodovino, kopališča v Fiesi, kjer je tudi kamp in dve zaščiteni jezeri z bogatim živalskim in rastlinskim svetom, kiparska razstava na prostem Forma viva ali malce daljši dnevi izleti do Izole, gradu Socerb, slovite Postojnske jame ali Škocjanskih jam, kobilarne Lipice ali morda celo najbolj znanega mesta na kolih – Benetk. Mnogo gostov se odpelje tudi na dnevi izlet v glavno mesto Ljubljana, ki je z avtom oddaljeno le dobro uro.

Drugo v kategoriji: