Bled

Bled

Blejski otok in grad sta danes največji znamenitosti tega kraja, ki je svoj letoviški razvoj doživel že zelo zgodaj. Tako Bled sodi med najstarejše turistične kraje v Sloveniji in tudi širše v regiji.

Blejsko jezero je za tustiste izjemno privlačno, saj omogoča kopanje praktično ob vznožju Alp. Jezero doseže poleti temperature do 25°C, njegova največja globina pa je okoli 30 metrov. Jezero je dobra 2 kilometra dolgo in približno 1 kilometer široko. Na zahodnem delu jezera je moderno in urejeno javno kopališče s plažo, prav tako je plaža urejena na severni strani pod gradom.

Bled

Sicer je kopanje mogoče vse leto tudi v treh hotelih, ki imajo pokrite bazene. Okoli jezera so urejene kolesarske in pešpoti, med turisti pa je izjemno priljubljena vožnja s kočijami ali vožnja s čolni, kar v tem romantičnem kraju še vzpodbudi dobre občutke.

Ob samem jezeru je zrasel tudi veslaški center, uspehi veslačev, ki so tu pridno trenirali, pa so ime Slovenije ponesli po svetu, saj so osvajali zlate kolajne tako na svetovnih pokalih, svetovnih prvenstvih kot na olimpijskih igrah.

Na obronkih jezera je ob glavnem delu mesta nastal zdraviliško-hotelski kompleks. Hoteli so pomembni za bivanje gostov, ki prihajajo sem na krajše ali daljše počitnice ter zdravljenje, hkrati pa gostijo veliko kongresnih prireditev. Na Bledu je sicer na voljo precej kongresnih prostorov, za prireditve pa se namenja tudi festivalno dvorano in ledeno dvorano, kjer igra domači hokejski klub. Drsati je v zimskem času pogosto mogoče tudi po jezeru, ki v hladnejšem obdobju večkrat za dlje časa zaledeni. Na Bledu je tudi precej teniških igrišč, v neposredni bližini mesta pa je tudi eno največjih golf igrišč v Evropi. Igranje na kar 27 luknjah poteka na celih 65 ha površine. Nasploh igrišče velja za imenitno urejeno, zato ga radi obiskujejo tudi najbolj zahtevni golfisti iz vsega sveta.

Drugo v kategoriji: