Ljubljana – sprehod po mestu

Civilna bolnišnica - Ljubljana

V osrednjem delu mesta se obiskovalci najraje sprehodijo ravno ob Ljubljanici in jo ponavadi večkrat prečkajo po enem od mostov. Najbolj znana med njima sta Tromostovje, ki se pojavlja praktično tudi na vseh fotografijah mesta in zmajski most. Po letu 1700 so pričeli v mestu zidati tudi ljubljansko stolnico, cerkev Sv. Nikolaja in sicer na ruševinah cerkve, ki je tu stala že tisoč let prej. Vse okoli nje se razteza prostor osrednje tržnice, ki je odprta vsak dan.

Mahrova trgovska šola - Ljubljana

Gotovo ena največjih znamenitosti mesta so Križanke, kjer od leta 1714 stoji v baročnem slogu zgrajena križevniška cerkev. Cerkev je edina, ki je najbolj sloviti mestni arhitekt Jože Plečnik ni nikoli urejal, popolnoma pa je preuredil njeno okolico. Tako so nastale Križanke, kulturno središče, ki še danes privlači množice na koncerte in druge prireditve in ki vsako leto poleti gosti tradiconalni Festival Ljubljana.

Turisti se radi sprehodijo tudi od mestne hiše do parka Tivoli in se za hip ustavijo zdaj v tej, zdaj v oni trgovini. Tu je mogoče najti najpomembnejše blagovne znamke ali pa uživati v kozarcu vrhunskega slovenskega vina ali dobri hrani v mnogih priznanih gostilnah. Prigrizke nudijo tudi v večini pubov, kjer teknejo ob dobrem pivu, domačini pa na splošno veljajo tudi za ljubitelje dobre kave in čajev, ki si jih lahko privoščite skoraj vsepovsod.

Ljubljano večina turistov obišče v poletnih mesecih, ko v mestu ni študentov in dijakov in je na splošno tudi manj gneče, vse več pa se jih odpravi v Ljubljano ob koncu leta. Takrat je mesto praznično okrašeno, cel grajski hrib in okolica pa se bleščita v soju božičnih luči. V centru mesta so ob večerih mnoge prireditve in koncerti, tako da so ulice in lokali pozno v noč polni obiskovalcev.

Ker je Ljubljana praktično geografski center Slovenije, je tudi odlično izhodišče za izlete po vsej državi. Z novo zgrajenimi avtocestami pa je mogoče že v nekaj urah obiskati večja mesta v bližini, npr. Benetke, Dunaj, Bratislavo, Zagreb, Beograd in Budimpešto.

Drugo v kategoriji: