Innsbruck – Športno mesto

Innsbruck

Mesto ujeto med gorovja, je eno redkih na svetu, kjer so kar dvakrat organizirali zimske olimpijske igre. Dvakrat sta zimske olimpijske igre gostili samo še mesti Lake Placid v ZDA in St. Moritz v Švici. Prvič so v Innsbrucku najboljše športnike gostili leta 1964, drugič pa namesto Denverja leta 1976. Obakrat je bilo tekmovanje zelo uspešno organizirano. V Innsbrucku so športni dogodki na najvišji ravni organizirani v resnici organizirani kot po tekočem traku in zdi se, da jim nobena kandidatura ne spodleti.

Vsako leto ponese ime mesta Innsbruck v svet tudi novoletna turneja štirih skakalnic. Najboljši smučarji skakalci v svetovnem pokalu se tu zbirajo že od leta 1954. Skakalnica Bergisel je bila za olimpijske igre leta 1964 na novo zgrajena, leta 2003 pa ponovno posodobljena. Tako je postala ena najsodobnejših skakalnih naprav na svetu.

Ottoburg Innsbruck

V neposredni bližini skakalnice je tudi nogometni stadion, kjer igra domači FC Wacker Tirol. Stadion Tivoli sprejme preko 17.000 gledalcev. Na kapaciteto 30.000 gledalcev so ga povečali za potrebe evropskega prvenstva v nogometu 2008. Poleg Innsbrucka so Euro 2008 gostili še na Dunaju, Salzburgu in v Celovcu ter v Švici v Bernu, Genevi, Baslu in v Zürichu. Ob nogometnem stadionu je še moderna ledena dvorana za hokej in drsanje, kjer so leta 2005, skupaj z Dunajem, organizirali svetovno prvenstvo v hokeju na ledu, zmagala pa je Češka. Leta 2010 Innsbruck gosti tudi Evropsko prvenstvo v rokometu za moške.

Večina gor v bližini mesta presega 2.000 metrov nadmorske višine. Najvišji vrh med njimi Birkkarspitze meri v višino kar 2.749 metrov. V bližini je tudi znani ledenik Stubai (3.333 m), kjer je smuka možna celo leto. To je hkrati največji ledenik v Avstriji. Nič čudnega torej, če je okoli Innsbrucka množica smučarskih središč. Vendar tudi do znanih smučišč v sosednjih državah ni daleč. Cortina d’Ampezzo v Italiji je oddaljena le 160 km, Garmisch-Partenkirchen v Nemčiji celo samo 60. To pa pomeni, da je Innsbruck odličen kraj za zimsko počitnikovanje.

Innsbruck je tudi križišče cestnih povezav in leži na pomembni poti med Italijo in Nemčijo, ki se vzpenja preko prelaza Brenner. Na italijanski strani je do Bolzana vsega 120 kilometrov razdalje, na nemški pa do mesta Müenchen manj kot 170. Le malce več je do Salzburga, do Linza dobrih 300 in 500 do Dunaja. V mestu je tudi železnica, neposredno ob mestu pa je letališče. Od tu je možno poleteti v Berlin, London, Moskvo, Frankfurt, Amsterdam, Bruselj in še druga mesta po Evropi in po Avstriji. Tudi javni prevoz v mestu je dobro urejen. Poleg mestnih avtobusov in taksijev, se je preprosto peljati tudi s tramvajem.

Turist v mestu

Innsbruck je eno od tistih mest, kjer si je že kmalu po prihodu pametno kupiti turistično kartico. Ta vam omogoča cenejše oglede največjih znamenitosti in vožnje z javnimi prevoznimi sredstvi.

Eden od tistih krajev, ki pritegnejo veliko obiskovalcev je gotovo trgovina Swarowski v centru mesta, in seveda muzej oziroma svet kristalov v neposredni bližini. Prva tovarna Swarowski je bila namreč zgrajena v kraju Wattens v neposredni bližini Innsbrucka.

V Innsbrucku si je vredno ogledati tako parke, kot mostove preko reke Inn. Po reki je mesto tudi dobilo ime. Veliko obiskovalcev pritegnejo stara deželna hiša, mestna vrata in katedrala sv. Jakoba, z dvema mogočnima zvonikoma, ki je bila poškodovana v bombandiranju ob koncu druge svetovne vojne. Glavna znamenitost mesta je Zlata strešica v starem delu mestnega jedra. V stavbi je tudi manjši muzej, ki pa še zdaleč ni edini v mestu. Največji je gotovo palača Maksimilijana I., ki jo je Marija Terezija prenovila v baročnem stilu. Obsežna renovatorska dela še vedno občasno potekajo na posameznih delih te izjemne stavbe. Morda je obiska najbolj vreden ogled gradu Ambras ob samem mestu, kjer je imel ob koncu16. stoletja Ferdinand II. svojo rezidenco. Zametki tega gradu segajo v 10. stoletje, grad pa je po večkratnih nadgradnjah in prenovah na koncu ostal v renesančnem slogu. V stavbi so izjemne zbirke, predvsem orožja, ogleda pa so vredni tudi mnogi prostori, še posebej več kot 40 metrov dolga Španska dvorana.

V Innsbrucku boste med sprehodom gotovo našli tudi Triumphpforte, velikanski slavolok, zgrajen v času Marije Terezije, v čast poroke njenega sina Ludvika, z njegovo špansko nevesto in v spomin na njenega moža Štefana Lotarinškega, ki je umrl 18. avgusta 1765, ravno med poročnim slavjem.

Ni veliko tako idilično lociranih mest, kot je Innsbruck. Sem se lahko na zanimiv oddih podajo skupaj ljubitelji športa in tisti, ki jih zanimata umetnost in zgodovina.

Drugo v kategoriji: