Soča in Posočje

Soča Kortinica

Dolina reke Soče je bila najverjetneje zaradi mile klime poseljena že od nekdaj. Nastajrejše poselitve segajo v obdobje srednjega paleolitika (80.000-40.000 let p.n.š.), prvi pomembnejši ostanki najdeni na tem področju pa so stari več kot 3.000 let in segajo v pozno bronasto dobo. Rimljani so v antičnem obdobju tod utrjevali cesto čez Predel, Huni, Goti in Langobardi pa so zaznamovali dobo velikih preseljevanj, še preden so se po letu 590 na to območje pričeli preseljevati Slovani.

V dolini reke Soče so verjetno najbolj znamenita in vredna ogleda Mala in Velika Tolminska korita. Mala korita so dolga približno 100 metrov, Velika pa kar 750 metrov in dosegajo globino do 15 metrov. A to niso edina korita ob reki Soči. Skoraj kilometer dolga korita najdemo tudi v soteski reke Koritnice.

Kobarid - Napoleonov most

Reka jih je izdolbla ponekod do 60 metrov globoko in jih napravila najglobja v Sloveniji. V bližini si obiskovalci lahko ogledajo tudi dve trdnjavi Kluže, iz katerih so obrambne posadke nadzorovale okolico in v različnih časih branile kraje pred tujimi vojskami.

Najbolj znano ime ob dolini reke Soče je Trenta. To je povirni del soške doline, ki sega od vasi Soča proti izviru reke Soče. Sicer se Trenta imenuje tudi naselje v dolini, Dom Trenta pa oskrbniški gorski dom, ki gosti tudi dobro opremljen Informacijski center Triglavskega narodnega parka. Obiskovalcem pogosto priporočajo, da svoj ogled zaščitenega območja parka pričnejo tu, kjer bodo spoznali značilnosti naravne in kulturne dediščine v parku. če se odpravljate na okoliške vrhove, ki v glavnem zahtevajo vzpenjanje na prek 2.500 metrov, boste tu našli odlično izhodiščno točko. Tu boste pod Mojstrovko (2.366 m) našli na višini 916 metrov izvir najlepše reke v Evropi – kristalno čiste in ledeno mrzle Soče. V bližini se na 2.500 kvadratnih metrih razteza edini alpsko botanični vrt v Sloveniji, imenovan Alpinum Juliana, ki predstavlja rastlinski svet Alp in Krasa. Tu si lahko ogledate okoli 600 rastlinskih vrst, najbolj pa je obisk priporočljiv v pozni pomladi. Skozi spodnjo Trento in dolino Lepene, se pričnejo odlične poti za dolgotrajne vzpone na Krnska jezera in preko Komne proti Bohinjskemu jezeru.

V Trenti sta tudi dve zanimivi cerkvi in sicer rudarska cerkev Device Marije Lavrentanske iz leta 1690, v kateri je skrivnostni črni kip Matre Božje iz Loreta in marmorni relief Marijinega oznanenja. V vasi Soča stoji nekaj mlajša cerkev sv. Jožefa, s poslikavami Toneta Kralja iz obdobja konca II. svetovne vojne. A žal je močan pečat v dolini Soče pustila I. svetovna vojna. Tu so od leta 1915-17 potekali hudi boji med vojsko Italije in Avstro-Ogrske, ki so zahtevali skupaj okoli 300.000 življenj. V celotnem območju je danes urejena Pot miru, v Kobaridu pa muzej I. svetovne vojne. Nad mestom Kobarid je gora Krn. 2.245 metrov visoka in zadnja veličastna trdnjava branilcev. Ob okoli 100 kilometrov urejenih poti na Poti miru, se ves čas srečujemo z ostanki trdnjav, bunkerjev, strelskih jarkov, oskrbovalnih poti in drugih objektov, ki pričajo o norostih nekega časa. Tu so mnoge cerkve, spomeniki, pokopališča, kapelice in kostnice. Nad Sočo je čudovito malo alpsko mestece Bovec, ki je bilo med vojno porušeno do tal.

Nad Bovcem je 2.587 metrov visok Kanin, na gori pa se je skozi leta razvil najvišje ležeči visokogorski smučarski center v Sloveniji. Bovec je vsako leto bolj obiskan. Razvija se v turističen kraj, ki v osrčje Alp zvablja turiste v vseh letnih časih. Veliko število si jih ogleda tudi slap Boka, en najmogočnejših slapov, ki se ponaša s 106 metrov padca in med 15 in 30 metrov širine. Po obilnejšem deževju se njegov pretok poveča na 100 kubičnih metrov na sekundo.

V sprehodih v naravi, ob posočju te izjemne reke, boste lahko uživali v izjemnih razgledih na okoliško hribovje, gorske prelaze, zasnežene dvatisočake, čudovitih slapovih, naravnih mostovih, koritih in izvirih. Grofov izvid vode, ki je tik nad potokom Sopotnica, naj bi imel po nekaterih radiostezijskih meritvah celo eno največjih zdravilnih moči v svetovnem merilu. če se boste v dolini reke Soče odpravili na izlete, gorske ture, plezanje, kolesarjenje, raftanje po divji reki ali raziskovanje zgodovine teh krajev, vam v nobenem primeru ne bo dolgčas. In nikoli ne pozabite, da lepše reke in okolice, najbrž ni daleč naokoli!

Drugo v kategoriji: