Maribor

Maribor - glavni trg - spomenik

Maribor leži pod vznožjem Pohorja in le streljaj od centra mesta gosti tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju za ženske. Pohorsko hribovje je nasploh izjemen magnet za obiskovalce. Pohodniki se radi sprehajajo po lepo urejenih gozdnih poteh in vinorodni okolici mesta. Turistična društva organizirajo tudi vodene sprehode po učnih poteh ali treking za zahtevnejše pohodnike. Ogledati si je mogoče nekatere slapove, jezera in druge naravne znamenitosti. Kolesarji bodo uživali na razgibanih kolesarskih poteh v okolici mesta, veliko zabave pa si je mogoče privoščiti tudi na reki Dravi, ki teče skozi središče Maribora. Po Dravi se je mogoče organizirano peljati tudi s splavom in podoživeti čase, ko so mesto tako oskrbovali s surovinami.

Stari del Maribora - Lent z Dravo

Za sprehode primerno je tudi mestno jedro, kjer se je mogoče sprehoditi po mestnem parku do Treh ribnikov ali po obrežju Drave. Tu si je mogoče ogledati najstarejšo vinsko trto na svetu, ki še vedno rodi, iz njenega grozdja pa pridobijo cenjeno vino. Večje zanimivosti v bližini so tudi minoritska cerkev, Sodni stolp in Vodni stolp za katerim stoji mogočni Narodni dom. Višje ob reki Dravi, je nad jezom hidroelektrarne nastalo jezero in tu je za ljubitelje plavanja urejeno kopališče na otoku. Nasploh je reka Drava z mestom Maribor zelo tesno povezana. V tem prekrasnem okolju se odvija, vsako leto bolj obiskani, glasbeno-gledališki festival Lent. Festival Lent je že nekaj let zapored uvrščen med najboljših 50 prireditev v Evropi.

Staro mestno jedro Maribora je sicer razprostrto na širšem območju, tako da stavbe, ki so turistom zanimive za ogled najdemo vsepovsod. Osrednji trg, ki je bil prvič omenjen v listinah iz leta 1315, gosti mestno hišo in več druge arhitekture vredne ogleda, med drugim tudi jezuitski samostan, cerkev sv. Alojzija, Mestni arhiv in Kužno znamenje oziroma Marijin kip, spomin na mnoge, ki so umrli za kugo, ki je leta 1680 razsajala v mestu. Po Mariboru najdemo več zanimivih cerkva in drugih izjemnih objektov, kot so Mariborski grad, Račji dvor, Salzburški dvorec in dvorec Betnava.

Mesto Maribor živi za šport in je nogometna prestolnica Slovenije. V samem mestnem parku stoji moderni stadion, ki sprejme okoli 12.000 gledalcev in v izjemnem ambientu gosti domače nogometaše NK Maribor, pogosto pa tudi tekme državne reprezentance.

Maribor je kulturna in politična prestolnica vzhodnega dela Slovenije. S svojo okolico ponuja gostom v vseh letnih časih miren oddih. S svojimi modernimi nakupovalnimi središči in športnimi objekti gre v korak s časom, s svojo srednjeveško arhitekturo pa obiskovalcem ponuja barvitost, tradicijo in zgodovino na enem mestu. Nič čudnega torej ni, če bo mesto leta 2012 nosilo naziv Kulturna prestolnica Evrope, leta 2013 pa se bo v mestu odvila tudi zimska univerzijada.

Drugo v kategoriji: