Lipica

Lipica

Čeprav so kobilarno Lipica v resnici odprli leta 1580, pa je znano, da so že Rimljani na Krasu kupovali izjemno vzdržljive in hitre konje. Ko se je ozemlje Habsburžanov povečalo in se je nevarnost turških vpadov na ta območja zmanjšala, so se le ti odločili napraviti eminentno dvorno kobilarno. Ker so se odločili za vzrejo takrat zelo znanih španskih konj, so morali na svojem ozemlju poiskati primeren prostor, ki bi bil po podnebju podoben Španiji. Tako je nastala kobilarna Lipica, v katero so že leta 1581 pripeljali 24 plemenskih kobil in 6 plemenskih žrebcev.

Lipicanci

V naslednjih desetletjih, je na območju zrasla mogočna kobilarna. Večina objektov, ki so se zgradili v tistem času, stoji še danes. So dobro ohranjeni in v glavnem namenjeni ogledu obiskovalcev. Najstarejši objekt je Graščina, a je v resnici najpomembnejši Velblanca – hlev za plemenske žrebce. Tu je še kapela sv. Antona padovanskega in Abrihtunga – hlev za dresurne konje. Tega so dokončali šele 1899. V tem hlevu so danes konji, ki jih uporabljajo za jahanje turisti in kobile, ki vlečejo kočije.

Nasploh je celoten kompleks v Lipici namenjen razvedrilu, tako starejših, kot mlajših. Tu je tudi casino, golf igrišče in hotel. Obiskovalci se lahko okrepčajo v restavraciji in seveda ogledajo nastope v dresurnem jahanju ali pa se preprosto odpravijo na sprehod po odprtem delu posesti. Kobilarna Lipica je vabljiva v vsakem letnem času in je s svojo lego še posebej privlačna za obiskovalce iz celotne regije. Od Ljubljane je oddaljena okoli 85, od Benetk 170, od Zagreba dobrih 200, od Dunaja pa slabih 500 km. Če imate čas in ste v okolici, nikar ne zamudite ogleda te znamenite kobilarne, kjer vzgajajo edine konje, ki se rodijo sivi in skozi leta postanejo popolnoma beli.

Drugo v kategoriji: