Piran

Piran

Še posebej v zadnjih letih je mesto napravilo velike korake pri dokončni ureditvi kopališč ter dostopov do morja. Že prej turistično dobro razvito mestece, je sedaj obiskovalcem še prijaznejše. A v mestu, ki je zgodovinsko izjemno bogato, je mogoče uživati tudi če niste zaprisežen kopalec. Nič čudnega torej, če Piran vsako leto obišče vse več turistov, ki uživajo v izjemno slikovitem starem mestnem jedru ali na kopališčih ob mestu in v njegovi bližini.

Piran - Tartinijev trg

Zgodovina Pirana sega stoletja v preteklost, še v predrimske čase, ko so ozemlje poseljevali Kelti in Iliri, kasneje pa tudi Histri. Skozi čas se je mesto hitro razvijalo in privabljalo številne nove prebivalce. Za namene obrambe je bilo okoli mesta zgrajeno mogočno obzidje, v skupni dolžini okoli 2 kilometra. Velik del obzidja je bil žal skozi čas porušen, iz materiala pa so napravljene mnoge stavbe v mestu. Danes je mogoče videti še okoli 10 odstotkov ostankov obzidja in nekaj obrambnih stolpov.

Prvi prebivalci naj bi Piran naselili že v prvih stoletjih našega štetja, med osvajanji hunskega vodje Atila, pa je bila naselbina očitno porušena sredi 5. stoletja. Ponovno so jo zgradili begunci iz Ogleja in prvi zapisi o mestu segajo v 7. stoletje. Takrat so mesto tudi prvič obzidali, a so ob večkratnih širitvah širili tudi obzidje. Prebivalci so se preživljali s trgovanjem s soljo, ki so jo pridobivali na okoliških solinah ter z ribištvom in trgovino, v mestnem zaledju pa so pridobivali tudi olje, vino in žito.

Piran se je skozi stoletja večkrat širil, večjo razširitev pa je mesto doživelo v času beneške okupacije ob koncu 13. stoletja. Meščani so se beneškim vladarjem ves čas tiho upirali in trgovali po svoje ter bogateli. Piran je bil po prvi svetovni vojni priključen Italiji, po drugi svetovni vojni pa nekdanji Jugoslaviji, znotraj republike Slovenije.

V neposredni bližini Pirana je tudi arheološko zaščiten podmorski prostor, kjer uživajo potapljači in podvodni fotografi. Bogati ostanki na tem delu obale navdušujejo prav vse, ki se podajo v morske globine.

Iz Pirana so mogoči čudoviti sprehodi v bližnji Bernardin, Strunjan, Portorož, z avtobusom ali avtom pa hitri skoki do Kopra, Postojne ali Ljubljane, ki ni oddaljena več kot uro vožnje. S tem je Piran tudi izjemna turistična točka za obiskovalce, ki bi poleg kopanja radi obiskali tudi druga zanimiva mesta in si ogledali tako slovite znamenitosti, kot sta Postojnska jama ali kobilna Lipica.

Drugo v kategoriji: