Salzburg

Salzburg

Mesto pod gradom

Mesto je zrastlo med reko Salzach in hribom Festungsberg, na katerem so okoli leta 1077 pričeli graditi utrdbo in obzidje. Stavba je skozi stoletja prerasla v mogočni grad Hohensalzburg. Na hrib pelje vzpenjača, ki so jo zgradili leta 1900. Mesto samo je doživelo razcvet zaradi rudnikov soli, ki so v neposredni bližini in so ves čas omogočali visoke finančne prilive. Iz tega denarja so gradili mogočne cerkve, palače, utrdbe, mostove in druge zgradbe, ki so danes glavne turistične znamenitosti. Salzburg je arhitekturni, kulturni in zgodovinski biser, ki ga je UNESCO leta 1997 uvrstil na seznam svetovne dediščine, takrat skupaj z dunajsko palačo Schönbrunn. Nič čudnega torej, da v razmerju turisti proti prebivalcem, Salzburg prekaša celo slovite Benetke.

Grad Salzburg

Mesto športa

Mesto Salzburg živi s športom. V mestu domujeta dve izjemno močni športni ekipi in sicer hokejska in nogometna. V evropskih tekmovanjih pomenita v zadnjih letih vse več, želja nogometašev pa je v nekaj letih krojiti celo sam evropski vrh.  Prebivalci množično obiskujejo tekme, ki jih pripravljajo na modernih športnih objektih. Nogometni stadion Wals-Siezenheim, ki lahko sprejme okoli 30.000 gledalcev in je edini stadion v Avstriji z umetno travo, je bil tudi eden od objektov, ki so gostili nogometaše, na evropskem prvenstvu v nogometu leta 2008. Ker mesto tudi sicer veliko vlaga v šport, so bili pred leti kandidati za organizacijo zimskih olimpijskih iger 2010 in kasneje še 2014, vendar je bila njihova kandidatura obakrat zavrnjena. Ne bi pa bilo nič čudnega, če bi v naslednjih letih v tem mestu vseeno videli olimpijske igre.

Veličastne stavbe in čudežni deček

V mestu Salzburg je rojstna hiša W.A. Mozarta. Danes je v njej urejen muzej, v spomin na tega legendarnega skladatelja, »čudežnega dečka«, katerega klasične mostrovine, mnoge simfonije in opere, kot sta naprimer Figarova svatba in Čarobna piščal, zagotovo pozna prav vsak.  Med pomembnejšimi stavbami v mestu je potrebno omeniti salzburško mogočno katedralo, rezidenco z imenitno fontano, samostan sv. Petra, poletno jahalno šolo in čudovito palačo Mirebella, z izjemno romantičnimi vrtovi. Na robu mesta stoji še palača Hellbrunn, ki se ponaša s svojimi izjemnimi fontanami in živalskim vrtom. Stari in novi del mesta povezuje nekaj imenitnih mostov, po katerih prečkate reko Salzach, po njej pa se lahko popeljete tudi s turistično ladjo.

Salzburg je prijetno obiskati v kateremkoli letnem času. Ko cvetijo rože ali ko mesto pobeli sneg. Še v dežju bodo sprehodi gotovo nadvse prijetni, v ozkih ulicah pa se obiskovalci pred kapljicami najraje skrivajo po manjših trgovinah, kjer prodajajo v glavnem izjemno lepe in kvalitetne izdelke. Med drugim boste lahko svoje božično drevo okrasili z njihovimi tradicionalnimi pisanicami, ki za posamezen kos seveda dosegajo vrtoglave cene. Prav tako ne pozabite, da so ravno tu doma originalne Mozartove kroglice, tiste, ki jih ne prodajajo praktično v nobeni trgovini, skoraj nikjer drugje, kot v Salzburgu. Že res, pregrešno drage so, a tudi pregrešno dobre!

Drugo v kategoriji: