Kopanje v zdravilni vodi in obisk wellnessa

Sodoben način življenja pogosto prinaša cel kup stresnih situacij, ki nam ne dajo miru. Sčasoma postanemo precej izčrpani pa tudi utrujeni, kar ne nazadnje lahko zelo vpliva na produktivnost dela, prav tako na naše splošno počutje in zdravje. A če bi si tu in tam vsaj za konec tedna vzeli nekaj več časa zase in se posvetili zgolj sebi, bi to lahko sproti učinkovito odpravljali.

Če za konec tedna zgolj počivate v svojem udobnem domačem naslonjaču, ni nujno, da boste naredili dovolj za svoje dobro počutje. Morda je čas, da se odpravite na krajše dopustovanje v termah, kjer na vas čakajo bazeni s termalno vodo in wellness ter seveda še marsikaj drugega.

Včasih je pomembno, da si vzamete premor od vsakdanjega vrveža in se odpravite na krajše dopustovanje v termah. Vir: Thermana Laško

Koristni učinki kopanja v bazenu s termalno vodo

Nekaj povsem drugega je, če se kopate v bazenu z zdravilno vodo, kot pa če čofotate v povsem navadnem bazenu, ki med drugim za čiščenje vključuje kakšne kemikalije. Bazeni v termah so kot nalašč namenjeni sproščanju. Že po nekaj minutah se boste počutili bistveno bolje. Tudi, ko boste že nekaj časa izven bazena, se boste počutili zelo prijetno.

Po kopanju pa se lahko sami ali s svojimi bližnjimi odpravite v wellness, kjer na vas čaka tudi pivovski wellness, drugi del sproščanja. To vam bo omogočilo samo še piko na i temu, kar ste doživeli v bazenu med in po kopanju.

Izbira primernih toplic

Ko se odločate, kam v terme, je pri nas zelo veliko možnosti, zato je odločitev pogosto že težja, kot če bi imeli na voljo zgolj dve ali pa tri lokacije. V tem primeru je dobro preveriti ponudbo izbranih term. Preverite, kakšni bazeni so vključeni, ali toplice ponujajo tudi wellness, se je v sklopu počitnikovanja možno udeležiti kakšnega koristnega predavanja in podobno.

Če v toplice nameravate oditi sami, boste verjetno iskali ponudbo, ki vam je pisana na kožo. Če se odpravljate s celo družino in ta vključuje tudi mlajše otroke, boste seveda osredotočeni tudi na aktivnosti, ki so posebej organizirane za malčke.

Otroški bazeni opremljeni s toboganom

Bazeni v termah morajo biti prilagojeni tudi za otroke. Na voljo so bazeni s tobogani, prav tako bazeni, kjer so vključeni umetni valovi. V takšnih bazenih se lahko otroke dobro nauči tudi plavanja. Določeni ponudniki storitev toplic ponujajo namreč tudi plavalni tečaj za otroke.

Medtem ko se boste odrasli kratkočasili v wellnessu, svojega malčka torej lahko vpišete na plavalni tečaj. Tam jih učijo plavati izkušene in strokovno podkovane osebe, tako da se boste v wellnessu lahko sproščali in uživali povsem brez skrbi.

V toplicah vas čakajo različni bazeni s toplimi termalnimi vodami, razvajanje v wellness centrih ter še mnogo drugih dejavnosti, ki bodo poskrbele za vaše telesno in duševno blagostanje. Vir: Thermana Laško

Kaj je Bownova terapija?

Bownova terapija je znana tudi pod imenom Bownova tehnika in velja za holistično metodo ročne terapije. Osredotoča se na zdravljenje celega telesa, in sicer s poudarkom na fasciji, mišično-vezivnem tkivu. S tovrstno metodo oziroma tehniko se lahko na izjemno učinkovit način soočate z najrazličnejšimi težavami telesa, prav tako z bolečinami.

Pristop Bownove terapije temelji na prepričanju, da ima naše telo sposobnost samozdravljenja. Ob tem izkušeni terapevti uporabljajo serijo zelo natančno določenih gibov – z namenom, da lahko stimulirajo telesne zdravilne procese.

Vse bolj priljubljena Bownova tehnika

Bownova terapija v svetu pa tudi pri nas postaja vse bolj priljubljena ter sprejeta manualno-vibracijska metoda. Prav tako postaja tudi zelo pomemben del komplementaren del medicine.

Čeprav ni povsem jasno, kako in zakaj Bownova terapija, pa je kljub temu metoda zelo uspešna in pogosto učinkovita tam, kjer sicer druge terapije niso uspešne.

Bownova terapija, znana tudi kot Bownova tehnika, je holistična metoda ročne terapije, ki se osredotoča na zdravljenje celotnega telesa. Vir:Thermana Laško

Čemu je Bownova tehnika namenjena?

Najpogosteje se Bownova terapija uporablja za mišično-vezivno-skeletne težave. Te so posledica športnih poškodb, nesreč, prav tako negativnih navad pri delu, starostnih tegob, težav v času nosečnosti. Sama terapija je učinkovita pri uravnovešanju že prisotnih motenj in seveda tudi kot preventivni ukrep.

Številni pacienti, ki učinke omenjene metode zdravljenja dobro poznajo, jo seveda redno uporabljajo, predvsem zaradi njenih globokih učinkov na sproščanje ter na zmanjševanje stresa. Bownova terapija se je kot zelo uspešna oziroma učinkovita izkazala pri kroničnih in akutnih težavah v mehkih tkivih, na primer pri bolečinah v celotnem hrbtu, vratu, išiasu, problemih s koleni, kolki, pri glavobolih ter podobno.

Potek Bownove tehnike

Običajno Bownova terapija traja od pol ure do ure. Med postopkom je pacient oblečen v lahka oblačila in leži na terapevtski mizi. Terapevt uporablja serijo zelo nežnih, obenem pa zelo specifičnih gibov, in sicer na določenih delih telesa.

Med posameznimi seti terapevt lahko zapusti sobo, kar telesu zagotavlja, da absorbira in integrira zdravilni učinek terapevtske intervencije.

Drugo v kategoriji: