Barcelona

Barcelona

Barcelona se je v velemesto razvila po prihodu in razvoju industrije. Posledično se je razvilo pristanišče, ki je danes pomembno predvsem v potniškem prometu. 19. stoletje je prineslo tudi razvoj gradbeništva. Nove materiale so s pridom uporabljali in zgradili mnoge moderne palače. Pričela se je tudi gradnja za nekatere najslovitejše cerkve Sagrada Familía, ki jo gradijo še dandanes in še nekaj časa ne bo končana. A vendar je tako zelo zanimiva in tako zelo obiskana, da lahko gradnjo nadaljujejo samo z izkupičkom, ki ga na ogledih nedokončane mojstrovine Gaudija puščajo tisoči turistov.

Barcelona - ulica barv

Barcelona je dvakrat gostila svetovno razstavo. Modernistične graščine so sprožile naslednji preporod v arhitekturi. Sledila je preureditev mesta, ki se je nadaljevala še v naslednjih desetletjih. Barcelona se je v tem času nenehno spreminjala, dopolnjevala in nadgrajevala. Mesto je izgubilo pomembne spomenike, cerkve, obzidje in druge stavbe, ki bi bile za marsikoga neprecenljive vrednosti in to samo zato, da so naprimer zgradili diagonalno prečno ulico, ki je razbremenila promet. A ko je mesto zadihalo, je doživelo še večji razvoj.

Mestni promet je dobro urejen, železniške proge v glavnem umaknjene pod zemljo, ulice v glavnem enosmerne, kolesarjem nekoč neprijazno mesto ima danes desetine kilometrov urejenih kolesarskih stez. Tudi ureditev bližnjega mednarodnega letališča in izgradnja novega manjšega pristanišča je pripomogla, da je Barcelona leta 1992 lahko gostila letne olimpijske igre. Na hribu Montjuїc, nekdanjem židovskem pokopališči, so uredili olimpijske objekte, ki še danes gostijo vrhunske športnike in umetnike iz celega sveta. Poleg mnogih koncertov in drugih zanimivih prireditev, ima na olimpijskem stadionu svoje igrišče domači nogometni klub Espanyol, v izjemni arhitekturni mojstrovini Pala Sant Jordi, ki je delo japonskega arhitekta Arata Isozakija. Ta multifunkcionalna arhitekturna lepotica s 17.000 sedeži, ki se lahko spremeni celo v bazenski kompleks, je namenjena največjim prireditvam in je med drugim gostila Final four košarkarski turnir leta 1998 in 2003.

Tu so koncertirala tako slovita imena, kot so Frank Sinatra, Tina Turner, Phil Collins, Green Day, Shakira, Madonna, Take That in Depeche Mode. Košarkarji in rokometaši Barcelone igrajo svoje tekme v približno polovico manjši dvorani Blaugrana, v neposredni bližini imenitnega nogometnega stadiona Camp Nou. Tu je dom slovitega nogometnega kluba FC Barcelona. Stadion je malce umaknjen iz centra mesta in je prava paša za oči obiskovalcev tudi, ko na njem ni nogometnih tekem, zato je vedno poln obiskovalcev. Tudi na tem stadionu se ne igra le nogomet. Obiskovalci so že uživali v nastopih skupin U2, Pink Floyd in drugih slovitih imen iz sveta glasbe, kot so Sting, Bruce Springsteen, Michael Jackson, Julio Iglesias, José Carerras in Frank Sinatra.

V neposredni bližini Barcelone pa je tudi dirkališče Circuit de Catalunya, kjer vsako leto prirejajo dirke motoristov in dirkačev v formuli 1, prav tako pa v bližini mesta organizirajo tudi tradicionalni reli po Kataloniji.

Za kulturne navdušence v Barceloni ne bo nikoli zmanjkalo zanimivosti. Poleg vseh mogočih prireditev, ki se preko leta odvijajo v mestu in okolico, je tu vse polno muzejev. V nacionalnem muzeju umetnosti je razstavljena bogata romanska in gotska dediščina Katalonije, v muzeju sodobne umetnosti pa so v glavnem začasne razstave. CosmoCaix prikazuje zgodovino znanosti z interaktivnim ogledom geološke zgodovine planeta, Maritim pa pomorsko zgodovino mesta. Tu so še muzej nogometnega kluba FC Barcelona, muzej erotike, egipčanstva, čarovnije in celo mrliških vozov. V bližini olimpijskih športnih objektov je tudi Fundació Joan Miró, kjer so na ogled izjemna dela tega pomembnega katalonskega kiparja, slikarja in oblikovalca keramike ter muzej Pabla Piccasa. Sploh pa je mesto polno Gaudijevih umetnin, med katerimi je ena lepša in nenavadnejša od druge. Poleg najslovitejše cerkve Sagrada Familia, in nekaterih stavb v jedru mesta, med katerimi vas bo Casa Milà poiskala tudi če jo boste vi zgrešili, si oglejte še Parc Güell, kjer je Gaudi po prvotnih načrtih želel zgraditi 60 hiš. Načrt ni bil nikoli izveden do konca in stojijo le tri hiše. A park je tako izjemen, da bo za obiskovalce gotovo tudi nepozaben.

Najbrž pa v Barceloni v resnici sploh niste bili, če se niste tako ali drugače povzpeli na goro Tibidabo. Vzpon na 542 metrov visok hrib ni prav lahkoten. Precej lažje se je na vrh odpraviti z avtobusom in potem zadnje metre s slovitim modrim tramvajem. Na vrhu vas čaka zabaviščni park, ki je zabaval generacije, čudovita cerkev Sagrat Cor in izjemen razgled na Barcelono, mediteransko morje in v lepem vremenu tja do Mallorce. Morda še bolj znana je gora Montserrat na severozahodu mesta, kamor se običajno turisti odpravijo na celodnevni izlet. Tu se nahaja znani samostan, na mesto z okolico pa se zopet obeta čudovit razgled. Za mnoge je naravno okolje tako dih jemajoče, da si od obiska celotne Katalonije najbolj zapomnijo ravno izlet na Montserrat. Če imate čas in možnost, potem v tem benediktinskem samostanu nikakor ne smete preslišati zborovskega petja.

V Barceloni vam gotovo ne bo nikoli dolgčas. Mesto je lepo urejeno in se je po njem užitek sprehajati, pa naj gre za Jupitrovo goro (Montjuїc) ali sprehod ob obali od glavnega pristanišča, do Port Olímpica in naprej. Tudi obisk živalskega vrta je priporočljiv in seveda izjemnega akvarija, kjer se lahko po tunelu sprehodite znotraj velikanskega akvarija, medtem ko bodo okoli vas plavali skati in morski psi.

Sloviti španski tapasi bodo napolnili vaš želodček, da boste pripravljeni na nove podvige. Katalonska kuhinja na splošno slovi, tako da si lahko privoščite skoraj katerokoli mesno ali vegetarijansko jed in gotovo ne boste razočarani. Ob dobri hrani pa si seveda privoščite še kozarec dobrega španskega vina.

Drugo v kategoriji:

    None Found