Dovolj je morja ali gora: letos izberite jamo

Postojnska jama

Dovolj je morja ali gora: letos izberite jamo 

Če so vas običajne počitnice na morju ali v gorah dolgočasile in se vam ne ljubi ukvarjati s trivialnimi dejavnostmi niti ob reki ali jezeru, vam priporočamo jamo. Letos se osredotočamo na izvirnost in si dovolimo drugačno, zabavno in poučno potovanje, na katerem bomo spoznali tisti del narave, ki ga klasične poti nekoliko preveč zanemarjajo. In ne želimo vam ponuditi izleta v katero koli jamo, priporočamo Postojnske jame: paša za oči in edinstveno, enkratno doživetje.

Postojnska jama je najbolj obiskana turistična jama v Evropi

Zakaj izbrati Postojnsko jamo

Če ste se odločili obiskati Slovenijo, to storite! Res je čudovita dežela. In obiska teh jam zagotovo ne smete zamuditi. Postojnske jame so dejansko ena glavnih slovenskih znamenitosti in niso niti zelo daleč od glavnega mesta Ljubljane.

Postojnska jama, Slovenija

Nahajajo se tudi približno deset kilometrov od sugestivnega Predjamskega gradu, še enega bisera tega območja. Tako ste blizu ene najlepših arhitekturnih struktur v državi in zelo blizu glavnega mesta in njegovih udobnih storitev. Zato si obujte čevlje in se pripravite na odkrivanje tega zelo posebnega itinerarja.

Postonjska jama

Če pričakujete klasičen sprehod med skalami, nam je žal za vas: prihod v Postonjsko jamo bo kot izstop na drugem planetu. Do nje ne boste mogli priti z avtomobilom ali kolesom, temveč vas bo spremljal poseben vlakec. Na njem vas bo vodnik spremljal skozi tunele, ki jih kronajo stalagmiti, solne jame in impozantni stebri. Pot je razmeroma kratka, gre za približno 5 km jame, zato s seboj prinesite pijačo in vedno obujte udobne čevlje, primerne za teren.

Stebri si zaslužijo podrobnejši opis: dosegajo tudi 5 metrov in so strukture, ki so nastajale več milijonov let. Vstop v Postonjske jame je nekoliko podoben vstopu v zgodovinsko knjigo: le kamen vam bo povedal, kaj se dogaja.

Omeniti velja tudi območje jam, ki se imenuje vrtec. V njem lahko namreč zataknete plavut edinemu prebivalcu Postonjskih jam: Proteus, pogovorno imenovan človeška ribica. Gre za majhnega nevretenčarja, ki živi v kraškem podzemlju in se je skozi stoletja odlično prilagodil okolju, saj celo stoletje ni potreboval svetlobe.

Ne zanikamo, da je to lahko naporno potovanje. Vendar pa je razgled tako lep, da bi ga bilo škoda zamuditi. Skratka, če se tja ne odpravite, vam bo žal.

Okolica Postonjske jame: Predjamski grad

Prepričani smo, da vas je skala osvojila, a če vam obisk jam ni bil dovolj, vedite, da je v postonjske kompleksu še ena fantastična znamenitost, delno skalnata, ki si jo morate nujno ogledati.

Govorimo o Predjamskem gradu, ki je v neposredni bližini Postojnske jame in je delno umeščen v goro. Grad ni bil zgrajen pred kratkim, njegova starost je približno 800 let in je prava paša za oči.

Če vas je presenetila zunanjost, se pripravite, saj si lahko ogledate tudi notranjost.

Predjanski grad
Predjamski grad se nahaja v neposredni bližini Postojnske jame

Notranjost gradu je labirint sob, polnih zgodovine. Grad je postal znan po zaslugi slovenskega junaka, ki je živel v njem in se v njem upiral celoletnemu obleganju.

Iz orožarne, ki je skupaj s salonom eden največjih prostorov, se razprostira tudi eden najlepših razgledov v Sloveniji, s pogledom na hribe in modro nebo, ki ga ne boste našli niti na najbolj znanih slikah. Na gradu se nahaja tudi cela vrsta skritih prehodov, ki vodijo v jame, vendar jih je mogoče obiskati le v določenih letnih časih, da ne bi motili hibernacije neštetih netopirjev, ki jih naseljujejo.

Dostop do Postojnske jame

Če potujete iz Italije, je do Postojne in njenih jam najbolje priti z letalom na tržaško letališče, nato pa se z avtomobilom odpeljati do Postojne. Ne le zato, ker so slovenske ceste zelo dobro urejene, temveč tudi zato, ker je razgled tako lep, da boste z veseljem prevozili nekaj kilometrov. Tako cilj kot tudi pot sta popolnoma vredna ogleda. 

Drugo v kategoriji: