Linz – Od peciva do kulture

Linz

Linz je manj kot 50 kilometrov oddaljen od meje s Češko in dobrih 100 kilometrov od meje z Nemčijo. Okoli 250 kilometrov je oddaljen od Prage, glavnega mesta Češke in praktično enako od Bavarskega mesta München. Od avstrijskega glavnega mesta Dunaj je oddaljen le okoli 200 km, še manj (140 km) pa od Salzburga.

Odlična lega mu zagotavlja precejšen potencial za razvoj turizma, vendar je jasno, da s Salzburgom in Dunajem ne bo mogel nikoli tekmovati, saj zgodovina mesta še zdaleč ni tako bogata. Linz izjemno vlaga v tovrstni razvoj  in je leta 2009 nosil naziv Evropsko glavno mesto kulture. Mesto je tudi sicer znano po tem, da prireja veliko stalnih in gostujočih razstav.

Svetovno znan je postal tradicionalen festival elektronske glasbe Ars Electronica, ki se že od leta 1979 odvija v veliki dvorani in vsako leto privabi več glasbenikov, govornikov in razstavljalcev iz celega sveta. Ars Electronica center ima po zadnji posodobitvi že več kot 6.500 m2 prostora, spektakularno pročelje stavbe pa je lahko osvetljeno na različne načine in postane v večernih urah prava paša za oči. Podobno lahko v različnih barvah zvečer osvetljijo tudi Lentos, mestni muzej in galerijo ob reki Donavi. Gradbeno mojstrovino iz stekla so dokončali leta 2003.

Linz

Linz je predvsem industrijsko mesto. Takšen razvoj mu je najprej omogočila dobra lega, reka Donava na kateri je večje pristanišče. Ob Donavi je skoraj vsa najpomembnejša industrija. Po priključitvi ČeškoSlovaške leta 1938, so veliko pomembne industrije preselili ravno v Linz. To se je zgodilo iz več razlogov, med drugim tudi zato, ker je mesto dobro poznal Adolf Hitler, ki je tu nekaj časa živel. V mestu je nekaj let bival tudi Johannes Kepler, tu študiral matematiko in napisal tretji Keplerjev zakon. Po njemu je danes poimenovana univerza v Linzu. Čeprav je Linz znan po kulturi in industriji, pa ga radi povezujemo tudi s sladicami. Predvsem je širše dobro znano Linško pecivo.

V mestu je ogleda vreden tudi grad, kjer je ob koncu 15. stoletja štiri leta bival cesar Friderik lll. Skoraj 300 let kasneje je v mestu simfonijo št. 36 napisal Mozart, znano kot Linška simfonija. V mestu je deloval tudi Anton Bruckner, zelo pomemben avstrijski skladatelj, kasneje profesor na dunajski univerzi, kateremu je posvečena koncertna dvorana Brucknerhaus. Anton Bruckner je bil rojen v bližini Linza, v manjšem mestecu Ansfelden.

Ena glavnih atrakcij v Linzu je cerkev sv. Martina, ki je bila zgrajena že v 8. stoletju, v času vladanja Karolingov in velja za najstarejšo cerkev v Avstriji. Linz se ponaša tudi z največjo cerkvijo v Avstriji, ki lahko hkrati sprejme kar 20.000 vernikov. To je nova stolnica device Marije (1855-1926), katere zvonik je visok izjemnih 135 metrov in je s tem drugi najvišji v Avstriji. Kljub prvotnim drugačnim načrtom, da bi bil višji, pa v tedanjem času niso pustili, da bi katera stavba presegala višino zvonika katedrale sv. Štefana na Dunaju.

S tirno železnico se lahko vzpnete na bližnji hrib Pöstlingberg in si ogledate mesto in njegovo okolico z višine. Na glavnem trgu si ne pozabite ogledati kužnega znamenja, ki opozarja na posledice smrtonosne epidemije kuge. Ogleda vreden je še mestni teater, čudovita mestna hiša in trinadstropna Mozartova hiša. Ljubitelji športa si lahko ogledate še nogometni stadion Gugl, kjer igra tretji nastarejši avstrijski nogometni klub LASK.

Linz se ponaša s precej zanimivimi hoteli, med katerimi so tudi takšni, ki imajo sobe različno opremljene in celo raztresene po različnih delih mesta. Spet drugi je moderno opremljen, vsako nadstropje hotela pa je opremljeno v svojem stilu, pri čemer so pomagale različne kulturne institucije iz celega mesta. Gostje pa lahko naprimer prenočijo tudi v enem od hotelov, ki vabi v preurejeni samostanski kompleks iz 17. stoletja.

V Linzu vam gotovo ne bo dolgčas. Priporočamo vam tudi vožnjo z ladjo po Donavi, ki je plovna do drugih mest. Nekaj ur vožnje z ladjo je do izjemnega mesta Passau v Nemčiji.

Drugo v kategoriji: