Uživajte v lepoti ikoničnega Blatnega jezera

Sladkovodno razpoklinsko jezero Blatno jezero se nahaja v madžarski regiji Transdanubian. Je največje jezero v Srednji Evropi in ena najbolj priljubljenih turističnih točk v regiji. Jezero ima le en odtok, to je kanalizirana reka Sió, največji dotok vode v jezero pa je iz reke Zala.

Severna obala se ponaša z goratim območjem, ki je znano kot pomembna vinska regija in ima zgodovinski značaj. Po drugi strani pa so na ravnem južnem bregu jezera letovišča. Hévíz in Balatonfüred sta se zgodaj razvila kot letovišči za premožne ljudi.

Vendar so šele v drugi polovici 19. stoletja, ko je njihove trte napadla in uničila filoksera, zemljiški posestniki začeli graditi poletne hiše, ki so jih oddajali v najem naraščajočemu srednjemu sloju.

Zgodba, ki se skriva za imenom

Za razliko od ostalih madžarskih endonimov za jezera, ki imajo vsi univerzalno končnico tó, ki pomeni jezero, ima Blatno jezero pri poimenovanju v lokalnem jeziku določni člen, ki se glasi a Balaton ali Balaton.

Rimljani so ga imenovali Pelso ali Iacus Pelsodis. To ime ima indoevropski izvor in izhaja iz bolto, slovanskega izraza, ki pomeni močvirje ali blato.

Januarja 846 je slovanski knez Pribina začel graditi trdnjavo kot svoj glavni sedež. Zgradil je tudi nekaj cerkva na območju Blatnega jezera na ozemlju današnjega Zalavárja, ki ga ob reki Zala obdajajo močvirja in gozdovi.

Dobro utrjen grad Pribina in glavno mesto spodnjepanonske kneževine sta postala znana kot Moosburg ali Blatnohrad, kar pomeni močvirska trdnjava. Ta je služila kot zaščita pred Moravani in Bolgari.

Plattensee je ime Blatnega jezera v nemščini. Obstaja majhna možnost, da je to ime dobilo zaradi plitvine, saj je pridevnik Platt grška izposojenka, izposojena iz francoščine, ki je v 17. stoletju postala del splošnega besedišča v Nemčiji. Prav tako je treba upoštevati, da povprečna globina jezera ni izredna za ta kraj.

sončni zahod na blatnem jeeru

Zgodovina jezera v kratkem

Čeprav so bila nekatera naselja ob jezeru, kot sta Hévíz in Balatonfüred, že od nekdaj priljubljena letovišča madžarskih aristokratov, je jezero šele v drugi polovici 19. stoletja začel obiskovati srednji sloj države.

Izgradnja železnic leta 1861 in 1909 je prinesla znaten turistični vzpon, čeprav je bil razcvet po vojni v petdesetih letih prejšnjega stoletja veliko večji.

Ko je prišlo 20. stoletje, je Balaton postal raziskovalno središče madžarskih hidrologov, geologov, biologov in drugih znanstvenikov. Tako je bil na njegovi obali zgrajen prvi inštitut za biološke raziskave v državi.

Operacija Pomladno prebujenje, zadnja velika nemška ofenziva med drugo svetovno vojno, je bila marca 1945 izvedena na območju Blatnega jezera. V večini britanskih vojnih zgodovin je bila imenovana ofenziva ob Blatnem jezeru.

Šlo je za nemški napad šeste tankovske armade Seppa Dietricha in madžarske tretje armade med 6. in 16. marcem 1945, ki je na koncu pripeljal do zmage Rdeče armade. Iz jezera je bilo izvlečenih več razbitin letala Iljušin Il-2, ki je bilo sestreljeno v zadnjem delu vojne.

Od šestdesetih do sedemdesetih let 20. stoletja je jezero zaradi usmerjenih prizadevanj vlade postalo priljubljena turistična destinacija. Posledično se je število gostov, ki so prenočili v lokalnih kampih in hotelih, julija 1975 povečalo s 700 000 julija 1965 na kar 2 milijona.

Število obiskovalcev regije med vikendi, med katerimi je bilo tudi več deset tisoč obiskovalcev iz Budimpešte, se je leta 1975 povečalo na več kot 600 000. Obiskovali so jih tudi navadni madžarski delavci, zlasti zaradi subvencioniranih počitniških izletov za člane delavskega sindikata.

Območje je privabilo tudi veliko vzhodnih Nemcev in drugih prebivalcev vzhodnega bloka. Obiskali so ga lahko tudi Zahodni Nemci, zato je jezero postalo skupno in priljubljeno zbirališče vseh, ki jih je do leta 1989 ločil berlinski zid.

blatno jezero s pogledom na vas Tihany

Podnebje

Blatno jezero vpliva na količino padavin na lokalnem območju. V primerjavi s preostalo Madžarsko pade od 5 do 7 cm več padavin. Posledica tega so manj ekstremne temperature in večje število oblačnih dni. Pozimi Blatno jezero zamrzne.

Mikroklima Blatnega jezera je pripomogla tudi k temu, da je regija idealna za vinogradništvo. Podnebje, ki spominja na sredozemsko, in vulkanske kamnine, obogatene s prstjo, so razlog, da je regija postala znana po pridelavi vina pred 2000 leti v rimskem obdobju.

Turizem

Balatonfüred, Keszthely in Siófok so glavna letovišča na območju jezera. Letovišče Zamárdi na južni obali jezera je bilo prizorišče Balaton Soun, znanega festivala elektronske glasbe, ki se je začel leta 2007.

Balatonkenese je bil gostitelj različnih tradicionalnih gastronomskih prireditev. Veliki klubi v mestu Siófok privabljajo mlade, v mestu Keszthely pa se nahaja palača Festetics. Zgodovinsko kopalno mesto Balatonfüred je gostitelj Aninega plesa, ki poteka vsako leto.

Glavna turistična sezona na tem območju traja od junija do konca avgusta. Poleti voda doseže povprečno temperaturo 25 °C, kar ljudi vabi k plavanju in kopanju v jezeru. Številne plaže so sestavljene iz kamenja, trave ali muljastega peska, ki ga je mogoče najti tudi na dnu jezera.

Umetne peščene plaže so v številnih letoviščih, vse plaže pa imajo stopničast dostop do vode. Med drugimi priljubljenimi atrakcijami med turisti so ribolov, jadranje in druge vrste vodnih športov.

Gostje lahko obiščejo tudi hribe in podeželje, vinske kleti na severni obali in nočno življenje na južni obali.

Obiščete lahko tudi zgodovinsko okrožje polotoka Tihany in Badacsony, vinorodno in vulkansko gorsko regijo, ki je hkrati tudi letovišče ob jezeru.

Drugo v kategoriji: