Gradec

Gradec

Gradec leži med Italijo, srednjo Evropo in balkanskim polotokom. Naseljujejo ga v glavnem Germani, a so v njegovi neposredni bližini že stoletja Slovani in Romani. Lega mesta je najbolj pripomogla, da so v različnih časovnih obdobjih na arhitekturo vplivali različni dejavniki. Arhitekturno razgibano staro mestno jedro je zato izjemno privlačno, leta 1999 pa ga je UNESCO uvrstil na seznam svetovne dediščine.

V starem mestnem jedru Gradca si je gotovo potrebno ogledati znamenito grajsko goro Schloßberg, z idiličnim stopniščem in čudovitim stolpom z uro. Če vam precej strme stopnice ali manj strme poti po hribu povzročajo preglavice, se lahko na njegov vrh povzpnete tudi z vzpenjačo ali pripeljete z dvigalom, ki so ga zgradili znotraj grajskega hriba. Same utrdbe vojaki niso nikoli uspeli zavzeti, niti takrat, ko jo je oblegala Napoleonova vojska.

Gradec

Ko pa je prišla novica, da je bil Dunaj zavzet, so jo morali podreti, tako da je danes ni več. Je pa poleg urnega stolpa, kitajskega vrta, urejenega parka in dveh kavarnic, na vrhu hriba mogoče uživati še v čudovitem razgledu.

V samem centru mesta si je vredno ogledati mestno hišo, teater in muzej umetnosti. V mestni katedrali so 500 let stare izjemne freske, delno so vidni še ostanki na zunanjih zidovih, vendar jih je precej načel zob časa. Poleg katedrale je še mavzolej, kjer sta pokopana Ferdinand II. in njegova žena.

V širšem delu Gradca stoji baročna palača Eggenberg, ki vabi s prečudovitim parkom. Z obsežno muzejsko zbirko spada med najpomembnejše kulturne objekte v Avstriji. Hkrati je najmogočnejša palača na celotnem Štajerskem. Čeprav je bila ta skoraj 8.000 kvadratnih metrov velika zgradba dokončana šele v 17. stoletju, pa nekateri njeni deli izvirajo še iz sredine 15. stoletja. Eggenberg je zares vreden ogleda, tako čudovito okrašeni prostori v notranjosti, kot vrtovi okoli stavbe.

Malce izven centra mesta stoji tudi cerkev sv. Srca Jezusovega (1881-1889), ki je tretja največja v Avstriji in ima 110 metrov visok zvonik. Postavljena je v neogotskem stilu in razen oltarja, praktično v celoti v originalni izvedbi. Zanimiva pa je tudi v baročnem slogu zgrajena bazilika, ki leži na hribu Purberg, nasploh pa je okoli Gradca več lepih razglednih točk na samo mesto.

Izven centra Gradca stoji farma lipicancev, čudovitih belih konj. Konje dresirajo v španski jahalni šoli na Dunaju, najstarejša farma lipicancev pa je v kraju Lipica v Sloveniji. Omeniti velja še obsežen jamski sistem Lur, ki je največji v Avstriji in trdnjavo Riegersburg, ki je nikoli niso zavzeli ne Turki, niti kasneje Francozi.

Obisk iz vesolja

V mestu je sicer več muzejev, galerij in temu primerno število stalnih in potujočih razstav. Ker je muzejev res veliko, velja posebej izpostaviti graško orožarno, kjer je na ogled največja zbirka srednjeveškega orožja na svetu, ki jo sestavlja več kot 30.000 razstavnih eksponatov.

Gradec je leta 2003 nosil naziv Evropska kulturna prestolnica. Ob tej priložnosti so odprli nov muzej moderne umetnosti Kunsthouse, ki je šel, zaradi futurističnega videza, v nos predvsem konzervativnim meščanom. Stavbo sta avtorja ljubkovalno poimenovala »prijazen vesoljček«, že kmalu pa je postala pravi simbol mesta. Danes je Kunsthouse na mnogih slikah, ki se iz mesta pošiljajo v svet. V stavbi ni stalnih razstav, ampak gosti vse novejše umetnostne zvrsti, ki so se pričele pojavljati po letu 1960. Zelo popularen je tudi otok na reki Muri, ki teče skozi mesto. Umetni otok, kjer sta še kavarna in letno gledališče odprtega tipa, je za pešce dostopen iz obeh bregov reke preko mostov.

Gradec je sicer tudi študentsko mesto, v katerem naenkrat študira okoli 40.000 študentov. Tu je svoj študij opravljal npr. Nikola Tesla, Johannes Kepler pa je bil profesor matematike na graški univerzi. V nesporedni bližini mesta se je rodil znameniti filmski igralec Arnold Schwarzenegger, zato so po njem poimenovali mestni nogometni stadion, kjer igrata ekipi Sturm in AK Grazer. Stadion so odprli leta 1997 in ima kapaciteto 15.000 gledalcev.

Ker je Gradec z avtocesto in železnico tako dobro povezan s svojo okolico, je v okolici mesta hitro zraslo veliko nakupovalno središče. Bližina več glavnih mest, kot so Ljubljana, Zagreb, Budimpešta in Bratislava ter drugih večjih mest, kot je naprimer Maribor v Sloveniji, je za Gradec pomenila hiter razvoj trgovine. Iz železniške postaje vozi redni vlak na Dunaj in v Celovec ter v mnoga druga mesta v Avstriji in izven njenih meja, konec koncev pa je samo 10 kilometrov od mesta tudi letališče Thalerhof. Od tod mnoge letalske družbe redno letijo po Evropi in tudi v severno Afriko. To mednarodno letališče letno gosti okoli milijona potnikov.

Gradec lepo sprejme tako svoje turiste, kot dnevne nakupovalce in seveda študente. Mesto je še kako vredno obiskati, saj ponuja toliko različnih možnosti.

Drugo v kategoriji: