Dunaj – Sprehod po mestu ob Donavi

Dunaj

Čeprav je med znamenitostmi na Dunaju težko izbirati, je osrednje zbirališče turistov v samem centru mesta prav gotovo gotska stolnica sv. Štefana. Trgi in ulice okoli prelepe cerkve so prepolni turistov in nastopajočih umetnikov iz celega sveta. V neposredni bližini ne manjka nakupovalnih ulic in slovitih dunajskih slaščičarn. Tu si morate privoščiti Sacherjevo torto in mnoge druge izjemne priboljške stare dunajske slaščičarske šole. Če si jih ne boste v centru mesta, si jih morate na Glorietti, tik nad Schönbrunskimi vrtovi in palačo, v bližini katerih je tudi vrt palm, živalski vrt in labirint.

Dunaj

Strogi center Dunaja obdaja Ringstraße, široki bulvar, ki so ga zgradili na mestu porušenih utrdb in mestnega obzidja. Ob njem so mnoge pomembne stavbe. Med najlepše gotovo sodijo stavba avstrijskega parlamenta, nova mestna hiša, muzej umetnostne zgodovine in naravoslovni muzej, votivna cerkev in opera na zunanji strani. Na notranji stani bulvarja pa najdemo opero, dvorno gledališče, stolnico svetega Štefana, cesarsko rezidenco oziroma dvorni grad Hofburg, Mozartovo hišo, konjušnico Španske jahalne šole in Muzej lipicancev ter izjemno galerijo Albertino.

Prater je bil nekoč cesarsko lovišče, leta 1766 pa so ga odprli za javnost. V tem slovitem parku so danes mnogi športni objekti, kot so teniška igrišča, kopališče, stadion, hipodrom, golf igrišče ter drugi objekti namenjeni sprostitvi, kot so vlaki smrti, vožnje z avtomobilčki in druge moderne adrenalinske atrakcije. Tu je tudi planetarij in veliko kolo, iz kabin katerega je izjemen razgled.

Na Dunaju se ni težko znajti. Izjemno je urejen mestni potniški promet, čeprav se je mogoče po mestu znajti tudi z lastnim vozilom. Za oglede, ki vam bodo ostali v najtrajnejšem spominu, pa si je pred dvornim gradom (Hofburg) gotovo vredno najeti kočijo, ki vas bo popeljala po centru mesta okoli največjih znamenitosti. Čeprav se skozi leto, še posebej pa poleti, v mestu odvijajo številne prireditve, znani festivali in plesi, pa največje romantike še posebej pritegne Božični sejem. Če je Dunaj obenem še zasnežen, se boste skozi okrašeno mesto lahko zasanjano podali po nakupih na mnogih stojnicah in uživali v vonju kuhanega punča in pečenih klobasic.

Ne spreglejte tudi naslednjega članka: Shopping v Budimpešti

Drugo v kategoriji: