London – zgodovina

Muzej zgodovine - London

V svoji zgodovini je London preživel marsikaj. Okoli leta 43 pred našim štetjem so tu rimsko naselbino napravili Rimljani, med svojo invazijo na otočje. Podobno invazijo pa je med drugo svetovno vojno načrtovala tudi nemška vojska, vendar se ji je zaradi ponesrečenih zračnih napadov morala odreči. Zračni napadi pa so mesto precej opustošili, porušenih ali poškodovanih je bilo tudi precej pomembnih zgodovinskih objetkov, ki so jih kasneje obnovili.

Prebivalci mesta London so hudo trpljenje preživljali v času pojava kuge leta 1665, ko je od približno pol milijona prebivalcev skoraj vsak peti izgubil življenje. Samo leto dni kasneje je London še pogorel. V kar 5 dni trajajočem požaru, je zgorelo okoli 13.000 hiš in skoraj 90 cerkva. Celo desetletje je trajala načrtna obnova mesta, ki je leta 1831 postalo največje mesto na svetu in primat obdržalo skoraj celo stoletje.

London

London leži na več kot 1.600 kvadratnih kilometrih površine in ima v neposredni bližini 5 letališč, večina mednarodnih. Iz Londona se dnevno množice odpravljajo z letali širom po vsem svetu, direktni leti so še posebej popularni do največjih mest na vzhodni obali ZDA, npr. v New York in Washington. V okolici Londona je še 9 pristanišč, od kjer je možna plovba praktično kamorkoli po svetu. Plovba je mogoča tudi po mestu samem, saj skozi njega teče izjemno pomembna reka Temza, preko katere so zgrajeni mnogi pomembni in atraktivni mostovi. London je tako tudi prometno vozlišče in iz mesta do Pariza in Bruslja, skozi predor pod Rokavskim prelivom, pelje potnike in tovor tudi vlak Eurostar. 50 kilometrov dolg predor so gradili šest let in je bil uradno odprt 1994.

Danes je London glavno mesto Anglije in Združenega kraljestva. Mesto ima več kot 7 milijonov prebivalcev in je politična, kulturna in poslovna prestolnica celotnega britanskega otočja. Hkrati velja gospodarsko in politično London za eno najpomembnejših mest na svetu. Po številu prebivalcev je v Evropi večji le Pariz. London je mesto izjemnih poslovnih priložnosti, gotovo pa ga je še kako vredno obiskati kot turist.

Drugo v kategoriji: