London – sprehod po mestu

London - sprehod po mestu

V Narodni galeriji je na ogled razkošna britanska umetnostna zbirka, dve Tateovi galeriji pa predstavljata moderno umetnost in najboljšo zbirko britanske umetnosti na svetu. V likovnih galerijah so na ogled najbolj znani umetniki na svetu. Tu so slike van Gogha, Rembranta, Moneta in mnogih drugih znanih avtorjev. Ogleda vreden je Britanski muzej, eden nastarejših muzejev na svetu, ki hrani dragocenosti iz celega sveta in se ponaša z zbirko prek 6 milijonov različnih eksponentov. Izjemno privlačna sta tudi Naravoslovni muzej in Muzej znanosti, ki prikazuje znanstveni in tehnološki razvoj skozi čas.

A ne pozabite še na ogled Londonske trdnjave in če imate možnost, še kraljeve Buckinghamske palače, najslavnejše londonske rezidence, v kateri še danes prebiva kraljica. Vsak dan ob 11. uri dopoldan se pred palačo zamenja straža, v značilnih pokrivalih iz medvedjega krzna in rdečih vojaških suknjičih. Prava paša za oči in odlična priložnost za posebne fotografske prizore.

London - sprehod po mestu

Med mnogimi verskimi objekti še posebej izstopata že omenjena Wetminstrska opatija, z grobnico kraljevih družin, kronskim prestolom, grobom neznanega junaka in pesniškim kotom, kjer so spomeniki velikanom umetnosti in književnosti, kot sta bila Charles Dickens in William Shakespeare. Iz Westminstrske opatije, so v svet neposredno prenašali tudi pogrebno slovesnost ob smrti princese Diane leta 1997. Druga veličastna cerkev, ki po svoji razsežnosti še prekaša Westminstrsko opatijo, pa je katedrala sv. Pavla. Popolnoma na novo pozidana in prenovljena je bila po slovitem londonskem požaru, ki jo je praktično uničil. Čeprav je bila zgrajena kot protestantska katedrala, v svojem slogu v marsičem spominja na cerkev sv. Petra v Rimu. V njej je največji nihajni zvon v Evropi, zvon Veliki Pavel, ki zvoni vsak dan točno ob 13. uri. Njeno sloviti zakladnico so žal med velikim ropom leta 1810 skoraj izpraznili. Nad cerkvijo bdi velikanska 111 metrov visoka in 65.000 ton težka kupola, od koder se nad mestom odpira izjemen pogled.

Mesto je živo noč in dan. Ni trenutka v dnevu, ko ni kaj početi. Obiskati živahne trge, kot so Trafalgar Square ali Piccadilly Circus je nujno, za vsakega obiskovalca mesta. Sprehoditi se po tržnicah in si privoščiti pivo v katerem od pubov tudi. Precej je tudi kvalitetnih restavracij, zelo znane so po mediteranski in indijski hrani. Neznosno drago si bo privoščiti skodelico čaja v slovitem hotelu Ritz, če pridete na vrsto, pa si boste brez težav ogledali katero od svetovno znanih glasbenih predstav. Sloviti musical Mišelovka, Levji kralj, Marry Poppins in ostali so na sporedu že dolga leta in vas ne bodo pustili ravnodušne. Čeravno so se kostumi in prizorišča v mnogih letih že neštetokrat spremenila, pa v njih vedno znova igrajo in pojejo najboljši umetniki.

S svojimi razkošnimi hoteli, nakupovalnimi centri, trgi, mostovi in avenijami, muzeji, galerijami, tržnicami, stadioni, operami, gledališči in pubi, je London mesto, kjer se ne morete dolgočasiti. Lahko se edino izgubite. Izgubite v množici, ki vas bo ponesla v radosti bivanja v velikem mestu. Mestu z dušo, mestu, ki se ga ne morete naveličati. Pravijo, da se lahko naveličate le življenja. Londona pač ne.

Drugo v kategoriji: